Selamat Datang ke

Halaman Web Rasmi Masjid Al-Huda Sungai Ara

Pengerusi Lembaga Masjid & Jawatankuasa Qaryah

                                       Tuan Haji Zainudin Bin Haniff

Assalamu’alaikum   السلام عليكم

Salam  Hormat,

Islam adalah syariat yang indah lagi cantik, mementingkan hidup bermasyarakat. Islam telah memberikan perhatian terhadap hidup bermasyarakat, sama perhatiannya yang diberikannya kepada individu. Baiknya  individu (orang perseorangan) pasti  akibatnya baik jugalah sesebuah masyarakat. Umpama satu binaan bata-bata, tidak akan kukoh jika bata-batanya lemah.

Pada hari ini, kita telah dapat merasakan dilema yang dihadapi oleh individu Muslim yang hidupnya dalam masyarakat tidak mengamalkan Islam sebagai sistem hidup. Bermula dari salah tanggapan dengan Islam, hinggalah penentangan terhadap hukum hakam Islam yang penuh dengan keadilan itu. Solat diabaikan, hidup pentingkan kebendaan, nilai-nilai keberkatan rahmat dan kasih sayang Allah dipinggirkan. Hanya saling berlumba-lumba mengejar cita-cita dunia yang tak kunjung tiba.Akhirnya didunia umat kemana, di akhirat entah kemana.

Islam telah mengajar umatnya berkata ketika bermunajat kepada Allah didalam solat:

Hanya kepada Mu kami memyembah dan hanya kepada Mu kami  memohon pertolongan”

                                                           Al-Fatihah

Prof. Dr. Yusof al Khardawi didalam kitabnya ‘ Ciri-ciri Masyarakat Islam Yang Unggul’ menyebut

‘Pertuturan kami adalah pertuturan mewakili sebuah masyarakat, walaupun ketika mendirkan solat berseorangan. Ia tetap berdoa dengan ungkapan jamak(banyak)’

“Tunjukkanlah kami jalan yang lurus”

Al-Fatihah

Dengan itu, ungkapan kemasyarakatan ini menjadi naluri  dalam hidup ini dan sentiasa bermain dilidah. Masyarakat Islam ini cirinya adalah RABBANI – berteraskan nilai ILAHI  dan HUMANITY - kemanusiaan. Berakhlaq,

seimbang, saling hormat menghormati dan membela maruah umat, maka suburlah ‘karamah Insaniah’ atau Human Dignity – kemuliaan insan.

Ibn Qayyim al-Jauzi menjelaskan asas Syariat Islam ialah:

‘Tapak pembinaannya berdasarkan hikmah dan kebaikan manusia dalam kehidupan didunia ini, tempat kembali adalah akhirat dan syariat kesemuanya adalah keadilan,rahmat dan kebaikan’

Allah telah menjanjikan sesebuah pimpinan yang berkuasa diatas muka bumi ini memastikan solat ditunaikan. Sepertimana firmanNya:

“Iaitu(umat Islam) yang Kami berikan mereka kekuasaan memerintah dimuka bumi ini nescaya mereka mendirikan solat serta menunaikan zakat”

Al-Hajj: 41

Tuan-tuan dan puan-puan, ahli-ahli qaryah Sungai Ara sekelian. Sessungguhnya kita mempunyai tugas dan tanggungjawab untuk membimbing ummah ini. Saya selalu berdoa kepada Allah SWT, agar tuan-tuan dan puan-puan diberi Iman dan Taqwa serta diterangkan hati untuk menerima Islam sebagai amalan serta keyakinan yang tinggi terhadap syariat ini. Yakinlah, bahawa sa-nya masa depan yang lebih gemilang untuk Islam , Insyaallah.

“Wahai Tuhan kami, kepada Engkau sajalah kami menyerah diri, kepada Engkau kami bertaubat dan kepada Engkaulah jua tempat kami kembali”

Al-Mumtahanah:4

Sekian.

JazakAllah Khayr خيراً اللهُ جزاك  

Wassalam.

 

Haji Zainudin Bin Haniff

9 Safar 1432 / 13hb Jan’11